Torf


Torf

Torf

Yüzde 100 organik bir toprak türü olan torf, nemli ve fazla yağış alan bölgelerde, bataklık ve göl kenarı gibi su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, su dibine çökmesi ve yıllar içersinde çürümesi ile oluşur. Bu çürümenin gerçekleşmesi için, bitkinin hava ile temasının kesilmiş olması gerekir.

Torfun özellikleri

Torfun su tutma ve havalanma kapasitesi yüksek, hacmi ise hafiftir. İçerisinde herhangi bir hastalık ve haşere taşımaz, aynı zamanda her türlü bitkinin yetiştirilmesinde de kullanılabilir. Genellikle sarı, kahverengi ve siyah renklerde ve lifli yapıdadır. Herhangi bir besin maddesi barındırmaz.

torf-nedirTorf ne işe yarar?

Organik bir toprak düzenleyici olan torf, her türlü bitkinin yetiştirilmesinde kullanılabileceği gibi; toprağın hava ve nemliliğini düzenleyerek, bitki için en doğru büyüme ortamını yaratır. Böylelikle de, bitkinin gelişim hızını arttırır. Suyun ve gübrenin, bitkiye düzenli bir şekilde geçmesini sağlarken, gübrenin topraktan kaybolmasını engeller.

Torf yapılabilir mi?

Torf satın alınılabileceği gibi, evde de yapılabilir.

Bunun için öncelikle, bahçenizin yarı gölgede toprak zeminli bir alan belirleyin. Ardından, budanan dalları, kesilen çimleri ve sonbaharda dökülen yaprakları bu alanda yarım metreye ulaşıncaya dek biriktirin. Üzerini sönmüş kireç ile kaplayın ve bir miktar da azotlu gübre serpin. Her zaman nemli kalmasına özen gösterdiğiniz bitki atığınız, bir süre sonra kahverengi veya siyah bir renge bürünecek ve torfunuz böylelikle hazır hale gelmiş olacaktır.